Nederlandse filosofen

 

Ad Verbrugge is een typisch Nederlandse filosoof. Nederlandse filosofen leven over het algemeen in de blijde veronderstelling dat het veelvuldig etaleren van kennis over wat oude filosofen zouden hebben gevonden de aandacht af kan leiden van het nihilisme en de ideeën-armoede in de eigen filosofie.

Ad Verbrugge’s filosofie kan bijvoorbeeld heel kort samengevat worden met zijn acte de présence afgelopen jaar bij de jongeren afdeling van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Zijn ideeën gaan namelijk nauwelijks dieper dan die van Baudet. Dat zou niet zo’n probleem zijn als Verbrugge niet betrokken zou zijn bij mijn favoriete programma op de Nederlandse tv, het Filosofisch KwintetHet is nog even tandenknarsen tot het moment dat Clairy Polak hem er uiteindelijk uitgooit.

Een andere typisch Nederlandse filosoof is Bas Haring. Zijn ideeën armoede gaat zelfs zo ver dat hij nog het meest bekend is vanwege zijn pleidooi om niet te moeilijk te doen over het uitsterven van diersoorten omdat dat rationeel bezien helemaal geen probleem zou zijn. Vanwege zo iets basaals, als nota bene de ratio, dit soort onzin te berde brengen!

De leegte van dit soort mensen is zo overweldigend, dat zij echt alleen in Nederland als gerenommeerd filosoof gezien kunnen worden. In het geval van Haring is zijn volkomen ongevaarlijke karakter, omdat het volkomen ideeloos is, zelfs de allerbeste garantie voor succes in polderland Nederland. Bas is dan ook inmiddels zelfs professor – alleen niemand weet waarin!

Het wachten is tot er weer eens een echt grote filosoof opstaat – en waarom deze keer niet in ons kleine kikkerlandje? Ik zie een nieuwe lichting filosofen ontstaan, en zij zullen geen malse kritiek leveren op de gevestigde orde van gezapige paddestoelenfluisteraars en andere liefhebbers van redeneringen als schimmeldraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *